Project Warmtepomp en Woning

Warmtepompen worden veel toegepast in moderne goed geïsoleerde woningen. Dit project gaat over de oude woningen van voor 1980 waar nog niet veel ervaring is met verwarmen met een warmtepomp. 

Uit de resultaten van dit project blijkt dat het goed mogelijk is zijn om een woning van voor 1980 te verwarmen met een warmtepomp met een goede garantie dat de woning ook warm blijft als het flink vriest.

 

 

Dit is het binnen gedeelte van de installatie.

 

Van links naar rechts de CV ketel en de warmtepomp.

 

De oranje/zwarte doos is de datalogger die de metingen van warmtepomp en CV ketel opslaat en doorstuurt.

 

De ruimte is krap, hier past echt geen boilervat voor warm water meer tussen.

 

Het Saga project warmtepomp en woning is gestart in 2010 met de isolatie van dak, spouwmuren en kruipruimte en de installatie van een ELGA Hybride warmtepomp. Vanaf het begin beschouwen we “warmtepomp – afgiftesysteem – woning en buitenklimaat” als één samenhangend geheel.

 

Adelaar Innovatie heeft in een bewoonde tussenwoning uit 1932 een pilot draaien voor het Saga Warmtepompsysteem. De pilot bestaat uit:

 

  • 6 kW Enviline Nefit/BOSCH warmtepomp

  • Nefit HR24/CW4 CV ketel

  • Jaga convectoren met DBE

 

“Warmtepomp – afgiftesysteem – woning en buitenklimaat” zijn voorzien van meettechniek zodat het gedrag van de installatie als geheel nauwkeurig gevolgd kan worden. Zo kunnen we het samenspel tussen de warmtepomp en de andere elementen van het geheel goed in kaart brengen.

 

Het Saga project is vooral bedoeld als demonstratie om te laten zien dat een woning uit 1932 prima verwarmd kan worden met een warmtepomp. Het is ook bedoeld ter inspiratie voor het verder uitwerken van de hier gebruikte technieken tot technologie voor de energietransitie.

 

Stappenplan Saga Warmtepomp

  • 2018 ontwerp.

  • 2019 installatie van de 6 kW Saga warmtepomp in september 2019.

  • daarna bedrijf' en ervaring opdoen.

 

Pad naar de toekomst

  • 2025 op basis van de ervaringen plannen maken voor verdere isolatie.

  • daarna vanaf 2030 volledig duurzaam verwarmen met dezelfde warmtepomp.

 

Vanaf medio juni 2021 draait de Saga Warmtepomp al CO2 vrij met groene stroom en een beetje groen gas. Dus daarmee zijn we nu al van het aardgas af!

 

Het project verder gefaseerd uitvoeren

Als dan rond 2035 de warmtepomp aan het einde van de levensduur is kunnen we nog een isolatieslag maken en een wat kleinere warmtepomp installeren.

 

Op deze manier zal de oudere woning in het begin wat meer stroom gebruiken, later zal het stroomverbruik met de uitgebreide isolatie meer in de richting van een moderne woning gaan.

 

De ervaring die je nu opdoet met de Saga warmtepomp kun je goed gebruiken om een volgende serie oude woningen te verduurzamen!

 

Begin met Saga en ontwikkel theorie en praktijk al doende!

 

Saga maakt een ontwikkeling in stappen mogelijk. De warmtevraag wordt stapsgewijs verkleind en uiteindelijk kan een kleinere warmtepomp worden toegepast. Op deze manier heeft elke stap zijn eigen besparingsmodel en dat geeft steeds weer een prikkel om door te gaan. Omdat het project opgedeeld is in vrij kleine, overzichtelijke deelprocessen lopen de kosten niet zo snel uit de hand.

 

Woningen die na 2030 worden verduurzaamd kunnen van begin af gebruik maken van de ervaring met het Saga project. Er is dan al kennis van wat in een oudere woning wel werkt en wat niet. Er kan dan al begonnen worden met een verstandige verdere isolatie en een lagere warmtevraag. Uiteindelijk kunnen dan op termijn alle woningen van voor 1980 op een overzichtelijke en kosten effectieve manier van het gas af zijn :-).